BIBLIA SI SFANTA TADITIE
De la inceputul omenirii au aparut doua moduri de gandire care aveau drept scop cunoasterea existentei umane.Ambele,atat cel religios cat si cel filozofic au in centru omul si existenta lui de la apatitiea lui si pana in prezent, progresand si ramanand definitorii pana astazi. Cel filozofic (FILOZOFIA) exceland cu idealismul lui Platon(sec 5 inainte de Hristos)si incheindu-se cu Materialismul Dialectic,ultima interpretare si incercare de punere in practica a materialismului lui Aristotel.
Cel religios (Religia)a avut si are multe ramuri intre care enumeram mozaismul, budismul, crestinismul si mahomedanismul,dar si o sumedenie de subramuri numite culte si secte.
Cel filozofic nu s-a putut impune pentruca un a putut aduce multumire adeptilor lui datorita lipsei legaturii dintre Creator si Creatie,dar si dotorita lipsei unui ritual divin care este legatura intre om si Dumnezeu,patrea vazuta si palpabila a trairii umane.Daca am scoate din religie cultul am goli-o de sens,de existenta ,devenind doar un mod de gandire abstract..ca filozofia si fara sens pentru om.
In cazul religiea crestina cultul incepe din timpul Vechiului Testament si continua prin Noul Testament transmis noua prin textul biblic si prin Sfanta Traditie. Biblia nu cuprinde toate invataturile despre modul cum apostolii i-au invatat pe primii episcopi si preoti sa se roage,si cum sa savarseasca sfintele taine ale ,,frangerii painii",,,punerii mainilor",,botezului,pomenirea mortilor,,etc.
Aceasta nu inseamna ca ei nu au primit aceste invataturi si ca fiecare a avut dreptul sa inventeze ritualuri dupa placul lui.Textele Noului Testament ne dovedesc faptul ca ei le-au primit si le-au pastrat cu sfinteni pana la anul 318 cand Sf.Constantin Cel Mare a dat libertate Cresinismului si au putut fi scrise destule carti si s-au ridicat biserici si s-au infintat scoli teologice.De la Hristos si pana la Sf.Constantin cel Mare crstinii erau omorati,bisericile demolate iar cartile arse.Totusi au ramas destule scrieri ale Sfintilor Parinti din primul secol in care sunt mentionate toate ritualurile crestine din acea perioada.Unitatea cultului a tinut unitatea Bisericii Crestine care pina in anul 1054(schisma cea mare in care Biserica Catolica s-a rupt de Biserica Crestina care a devenit Biserica Ortrdoxa ,cea adevarata) Dar aceasta despartire nu a afectat cultul divin,care a ramas acelasi.
Abia in anul 1530 Martin Luter este primul care cere inlaturarea din cult a tuturor practicilor pastrate si savarsite 15 secole de biserica . El hotaraste sa nu se mai rspecte decat botezul si impartasania,fara a mai pastra ritualul deja existent al acestora,incercand prin aceasta sa se deosebeasca de Biserica Catolica. Isi permite sa desfinteze ceea cea au stabilit Sfintii Apostoli ca si cum el l-ar fi ascultat pe Domnul Iisus nu ei. Reduce totul la ,,Sole Fide "si Sole Scriptura (Numai credinta si numai Biblia).El cunostea foarte bine scrierile Parintilor Apostolici si le recomanda elevilor de la scoala din Tubingen unde era profesor.Era un calugar erudit care a crezut ca a gasit el adevarul pe care care pana atunci nimeni nu-l cunostea.
Dupa aceasta rupere din Biserica Catolica vor urma si altele care vor da curaj tuturor celor care vor dori sa se imbogateasca infintand o secta sperand ca va ajunge cult care proclamand ca este singurul care aduce mantuirea,prein aceasta sperand ca se va inbogati.
Avem exemplul baptistilor,adventistilor.ehovistilor si altele care nu respecta dreapta credinta si proclama ca numai adeptii lor se mantuesc. Dovada ca imbogatirea este scopul lor principal este faptul ca au impus zeciuiala ( sa dea 10 % din tot ce castiga lunar,bani sau produse) chiar daca Sfintii Apostoli n-au impus-o uiar Iisus a aratat ca nu aduce mantuirea (vezi pilda vamesului si fariseului Lc. 18) Dece sa ea credinciosii bani pe lumanari,tamaie si paina si vin pentru slujbe ,mai bine sa dea banii sefilor lor. asa s-a imbogatit Elena W. pe seama advenistilor naivi lasand in urma ei o avere imensa - pacat ca n-a avut copii. Toate aceste organizatii religioase au redus totul la Biblie si la credinta asa cum a hotarat Luter.
Acestia stiu ca in secolul 1 toate invataturile s-au transmis prin viu grai pana au aparut evangheliile si epistolele apostolice. Aceste invataturi transmise prin viu grai s-au numit Sf, Traditie. care a fost trecuta in scris cand timpul a permis-o.( in sec 1-3 dupa Hristos)Sf. evanghelist Luca a luat toate cele scrise in Evanghelie si in prima parte din Faptele Apostolilor prin cercetarea celor care il ascultasera si urmasera pe Iisus si vazusera evenimentele descrise in Faptele Apostolilor. ( Lc 1,1-4) Deci tot din Sfanta Trditie. El nu l-a cunoscut pe Domnul Iisus si nici n-a vazut cele petrecute la rusalii ( coborarea Sf.Duh.)pentru ca a fost increstinat de Sf Pavel dupa vedenia acestuia pe drumul Damascului, fiindu-i ucenic si medic.Sf Ap Ioan spune ca Iisus a invatat si facut multe lucruri care nu s-au acris.(In.21,25 si 20,30 - 31)
Toata rinduiala (ritualul )slujbelor s-au transmis oral din generatie in generatie iar episcopii au vegheat ca ele sa nu fie modificate pana dupa anul 318 cind s-au putut transmite in scri. Actualele culte protestante si sectele nu au existat atunci si deaceea nu au trditie.
Biserica Ortodoxa tine toata trditia randuita de Sf. Apostolil si ea nu contrvine Noului Testament,ci il completeaza si ajuta la intelegerea lui. Sa urmarim textele care dovedesc existenta Sf.Traditii
- Evrei 6,2 : In acest text Sf Apostol Pavel le scrie despre invataturile referitoare la boteze si hirotonie (punerea mainilor). Oricat veti cerceta N.Testament nu veti gasi referiri la modul cum se savarsesc aceste dar Sf Pavel stie ca ei le stieau din cele spuse ,, gura catre gura "Nimeni nu cred ca poate spune ca el nu i-a invatat cum se savarsesc si ceritual trebuie implinit.
- Nici ritualul ,,Frangerii Painii" nu este drescris nicairiin N.Testament. Atunci de unde stim cum trebuie savarsit Crede oare cineva ca apostolii i-au lasat pe primii episcopi si preoti sa faca fiecare dupa capul lui.? ? ?
Aceste forme de cult au fost scrise de fapt in cartile timpului atat de autori cestini cat si necestini care ni le-au trnsmis in forma lor originala. Un popor si o Biserica treste prin legi si traditii (legile nescrise). Deci Biblia si traditiile stau la baza oricarei credinte . Cei care nu au trditii sunt ca un rau fara izvoare, deci seaca imadiat cum se opreste ploaia.
- Iata ce scrie despre botez in ,,Invatatura celor 12 Apostoli: (Didahia),,Dupa ce ati spus toate cele de mai sus botezati in numele Tatalui si al Fiului si al sf,Duh in apa proaspata. iar daca nu ai apa proaspata botreaza in alta apa;iar daca nu poti in apa rece ,in apa calda.Daca nu ai indeajuns nici una nici alta toarna pe cap de trei ori in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh" Deci asa se boteza in anii 50 - 70 cand a fost scrisa aceasta lucrare.
- In canonul 50 Apostolic scrie: ,,Daca vreun episcop sau preot (prezbiter)nu ar savarsi cele trei afundari ale unei singure sfintiri a botezului,ci numai o afundare,cea care se da (practica )intru moartea Domnuluisa se cateriseasca." Deci se spune calr ca sa se faca trei afundari. este foarte interesant ca sectarii cand au nevoie de aceste scrieri le folosesc ( Vezi Dogmele Bibliei scrisa de Daniel Kauffman , lucrare folosita de baptisti si menoniti pagina 393 si 394 ) dar cind este vorba de botez spun ca nu au valoare ca nu fac parte din Noul Testament. Cine sa-i inteleaga. Cum pot ei sa dovedeasca faptul ca aceste scrieri sunt false, daca se folosesc de ele , si cum pot demonstra ca ceeace sustin ei ,fara un temei biblic este adevarat. Au aparut dupa 1600 de ani si pretind ca ei detin adevarul ca si cum un copil isi contrazice strabunicul spunind ca el sie adevarul destre cele petrecute in tineretea batranului. Asa si ei iar pacatul este ca gasesc fraeri care sa-i creda pentru ca aceea n-au auzit de proorocii mincinosi
- Sf. Apostol Pavel le scria celor din Tesalonic :,, Deci dar,fratilor, stati neclintiti si tineti predaniilepe care le-ati invtat, fie prin cuvant,fie prin epistola noastra" Unde sunt trecute cele ce au invatat prin cuvant ? Nu putem sti nici despre ce invataturi este vorba si cu atat mai putin putem spune la ce se refera apostolul. Dar cu siguranta erau importante pentru cerdinta si viata crestinilor de vreme ce apostolul le cere sa le tina. fara sa se abata de la ele. (2 Tes 2,15) Deci invataturile primite,, prin cuvant" nu sunt trecute in N. Testament.
- Romanii au fost increstinati de Sf Ap. Andrei. Poate cineva sa spuna ce i-a invatat apstolul cu referire la botez,frangerea painii sau punerea mainilor ? Atunci nu se scrisesera nici evangheile si nici V Testament nu ajunsese la romani. Dar romanii s-au increstinat prin ,,viu grai" deci prin Sfanta Traditie. Pana la scrierea chirilica romanii n-au avut scriere dar au existat preoti si episcopi sfintiti de Sf Ap. Andrei si ei au predat mai departe cele invatate cu frica de Dumnezeu fara sa modifice nimic. Acum vin acesti rataciti de la dreapta credinta si ne spun ca ceeace acest popor a primit de la Sf. Andrei nu este corect si trebuie sa facem cum zic ei.
- Lui Tit Sf. Apostol ii scrie:,, Pentru aceasta te-am lasat in Creta , ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati, precum am rinduit," Ne poate cineva spune ce trebuia sa indrepteze episcopul Tit ? Bineinteles ca episcopul trebuia sa indrepteze ritualurile slujbelor care inca nu fusesera bine asimilate de primii crestini din insula Creta si sa faca hirotoniri pentru ca acolo nu era alt episcop sa hirotoneasca preoti.
- Si corintenilor le promite Sf Ap Pavel ca le va da invataturi prin ,, viu grai" cand va ajunge la ei . El le scrie:,,Iar daca ii este cuiva foame sa manance acasa,ca sa nu va adunati spre osanda.Celelalte le voi orandui cand voi veni ". Aici este votba desprre randueli privind ,,sf. Liturghie"adica slujba ,, frangerii painii". (1 Cor 11,34) . De unde stiu adeptii neoprotestantice vroia sa-i nvete Ap. Pavel ?. Noi stim din scrierile Sf patinti Apostolici din acea parioada,dar ei nu vor sa ne creada.
- Si Sfantul episcop Timotei a primit invataturi prin discutii directe de la apostolul neamurilor. El ii scria:,,Tine dreptarul cuvintelor sanatoase pe care le-ai auzit de la mine,cu credinta si cu iubirea ce este in Iisus Hristos" (2 Tim 1 ,13). Numai Timotei stie ce invataturi a primit prin ,,auzire " si le a respectat. Cu siguranta ca nu le-a tinut secrete ci le-a impartasit credinciosilor care apoi le-au scris in cartile timpului. El a randuit multi preoti (1 Tim. 5,22) si cu siguranta le-a predat acestora care apoi le-au scris pentru noi.
- Sf Ap. Ioan prefera sa-i invete pe enoriasii din biserica infintata de el inainte de plecarea in surghiun (Doamna cea aleasa.)prin viu grai sau ,,Gura catre gura" cele ce trebuie sa faca pentru a putea sa traiasca in iubirea lui Iisus.(2 In 1,1 )
- Acelas lucru i-l scrie si lui Gaiu:,,Ci nadajduesc sa te vad in curand si atunci vom grai GURA CATRE GURA, " Cred ca nu vobeau despre politica si nici bancuri ci au vorbit despre randuiala slujbelor pe care Gaiu trbuia sa le savarseasca in biserica lui Hristos.(3 Ioan 1,14)
- Exemplele ar putea continua dar cine are urechi de auzit aude,cine nu nu aude.
Citind toate aceste dovezi ca foarte multe invataturi au fost primite prin ,,viu grai"ne intrebam cum cred pot cei rupti de Biserica lui Hristos sa spuna ca doar Biblia este deajuns pentru a cunoaste intreaga invatatura lasta de Iisus si de Apostoli primilor crestini. Dar ei pe ce texte din Biblie se bazeaza pentru a dovedi ca slujbele lor sunt asa cum le-u instituit Sf.Apostoli?
Cea mai mare critica ei o aduc Bisericii Catolice si Ortodoxe in privinta preotiei (pentru ca ei nu au preoti) si a traditiei. (Despre preotie vom vorbi intr-un articol viitor. ) Cu Sf.Traditie sper ca nem lamurit. Dar eu nu inteleg altceva : daca eu critic ceva la cineva eu dece folosesc acel ceva?
Iata cateva exemple in care ei folosesc Sf Traditie:
- Serbeaza Nastera Domnului pe 25 decembrie; De unde au luat aceasta data ca in Noul Testamant nu este trecuta ? Simplu, de la noi,iar noi o avem din Sf Traditie;
- Botezul Domnuluii (la baptisti) Nici aceasta data nu este trecuta in biblie iar crestnii ortodocsi o tin tot din Sf. Traditie. Ei de unde au luat-o?
- Sfanta cruce pe cledirile in care tin adunarile ; Unde scrie in biblie sa se puna crucea pe ele ,mai ales ca ei nu-si fac semnul sfintei cruci? abia in secolul I s-a hatarat aceasta . Ba inca la Baptisti am vazut videoclipuri in care prdicatorul avea langa el o cruce cat el de mare,iar daca le vorbesti de cruce spun ca nu merita respect ca a fost obiectul de tortura a lui Iisus.
- Colinzile :obicei cerstin din secolul I cand batranul Craciun,stapanul staulului in care s-a nascut Iisus,a pornit cu daruri, dupa exemplul magilor, sa dea la copii,sperand ca-i va da si lui Iisus,astfel primind iertare ca n-a primit-o pe Fecioara Mariasa nasca in casasa.
- Crucile puse la mormintele celor decedati.
- Duminica serbata ca zi de odihna (in afara adventistilor ). Nu este mentionata in Noul Testament ca zi de Odihna. In epistola catre Evrei cap 4 Sf.Ap. Pavel vorbeste de schimbarea zilei de odihna dar nu o numeste. Tot in Sfanta traditie gasim explicarea tinerii ei. (Invatatura celor 12 apostoli ; Epistola Sf Ignatie si Epistola lui Barnaba.)
(pentru mai multe detalii si comentarii sunati la 0763361840 sau 0253289303 Pr. Tell Boiangiu)
No comments:
Post a Comment