Wednesday, December 7, 2011

Judecata universala

Dupa invierea mortilor urmeaza numai decat judecata universala. Acesta este evenimentul care va face posibila rasplatirea sau pedepsirea fiecarui om dupa faptele sale. Desfasurarea ei va avea loc pe pamant, dar vor participa si puterile ceresti. Ea se numeste universala pentru ca va cuprinde toti oamenii din toate timpurile si duhurile cele rele. Daca la judecata particulara va exista un dialog intre Iisus si fiecare suflet, la aceasta ingerii sunt cei care ii vor alege pe cei buni de cei rai precum alege pastorul caprele de oi. (Matei 25,32)

Judecatorii sunt cei douazeci si patru de batrani care stau pe scaunele de judecata si poruncesc ingerilor pe cine sa treaca de-a dreapta sau de-a stanga. Acesti batrani sunt cei doisprezece apostoli pentru cele douasprezece semintii ale lui Israel si doisprezece sfinti din Biserica Crestina care s-au invrednicit de acest dar de la Domnul Iisus. Asa i s-a aratat Sfantului Ioan in vedenia pe care a avut-o cand a scris apocalipsa , (Ap 20,4).

Sfintilor apostoli le promisese Domnul Iisus ca ei vor sta pe cele douasprezece scaune si vor judeca cele douasprezece semintii ale lui Israel (cf. Mt. 19,28), iar Sfantul Apostol Pavel le scria celor din Corint sa ia seama pentru ca sfintii judeca chiar si pe ingeri. “Au nu stiti ca sfintii vor judeca lumea?Si daca lumea este judecata de voi,sunteti voi nevrednici sa judecati lucruri atat de mici?...” (1 Cor 6,2).Pr. Dumitru Staniloaie observa pe langa miile de ingeri sfinti(Mt.25,31) si ingerii cei rai care iau parte la judecata întunericuri de întunericuri (Dan. 7, 10; Mt. 25, 31). Prin aceasta se accentueazã si mai mult autoritatea coplesitoare a Judecãtorului, interesul infinit cu care se asteaptã de toatã creatia acest act de supremã revelare a viitorului ei si semnul desfãsurãrii ei în timp si frica nemãsuratã a celor ce asteaptã decizia lui Hristos cu privire la vesnica lor existentã. ”Întunericuri de întunericuri” pot sã fie duhurile rele, dusmãnoase, care asteaptã aceastã judecatã, cãci si ele au interes mare sã stie la ce osândã vor fi trimise si câti dintre oameni le vor tine tovãrãsie în aceastã osândã. Ei simt prezenta lui Dumnezeu, dar ca foc, nu ca slavã, si mãrimea întunecimii produsã de ei nu-i lasã nici pe cei destinati întunericului sã vadã slava lui Hristos. Astfel, la focul durerii pricinuite de întoarcerea fetei lui Hristos de la ei si pentru cei ce au refuzat lumina comuniunii pe pãmânt si la întunericul halucinant pus, de cei rãi peste lume, se adaugã focul si întunericul îngerilor rãi. Cãci, spune Sfântul Maxim Mãrturisitorul, ”râu de foc curge în fata Lui, când se vor arãta prezente tartarul si prãpastia fãrã fund si neînchipuitã si întunericul cel mai dinafarã si viermele cel neadormit si peste toti va pluti frica pentru sfârsitul tuturor celor asteptate; si când vor sta îngerii mâniei fulgerând din ei focul osândei, având în privire foc si emitând foc spre pedepsirea a toatã nelegiuirea. Iar pe lângã acestia toatã zidirea cea cereascã si pãmânteascã, câtã e în îngeri si în puterile mai presus de îngeri si câtã e în oameni, stã de fatã cu cutremur, asteptând înfricosata descoperire a judecãtii dumnezeiesti. De cãtre toti acestia se vor citi faptele noastre ale tuturor si se va face dezgolirea celor ascunse, când toti îsi vor cunoaste reciproc pãcatele, cum îsi citeste fiecare fãrã gresealã cartea constiintei sale”[1]

Aceasta putere a fost data sfintilor pentru ca ei sa-i aleaga pe cei buni de cei rai fiindca noua imparatie trebuie sa fie infaptuita de oameni si pentru oameni.

“Criteriul judecatii va fi practicare sau nepracticarea iubirii de oameni care isi are temelia faerma in vederea lui Dumnezeu prin om,in inradacinarea lui in Dumnezeu,in intelegerea semenului ca chip al lui Dumnezeu. Prin aceasta cel ce iubeste se realizeaza ca chip al lui Dumnezeuca om adevarat.”[2] Deaceea spunea Iisus ca porunca iubirii este cea mai mare porunca din lege..(Mt 22,38-39)

Caracterul universal al acestei judecati i-a pus pe multi neoprotestanti in imposibilitatea de a-si sustine convingerile precum ca ei nu vor mai fi judecati. Si totusi ea este universala asa cum au scris sfintii apostoli. In evanghelia dupa Matei avem afirmatia Domnului privind acest caracter al judecatii. El spune ca se vor aduna in fata lui toate popoarele si vor fi despartiti cei buni de cei rai precum desparte pastoral oile de capre.(Matei 25,32).

Ziua acestei judecati a fost hotarata de Dumnezeu si va cuprinde toata lumea. “Pentru ca a hotarat o zi in care sa judece lumea intru dreptate...” (F.ap. 17,31). Toate acestea se vor face dupa evanghelie, adica dupa vestea pe care au dus-o sfintii apostoli precum spune Sfantul Apostol Pavel romanilor, iar corintenilor le scria ca toti trebuie sa ne infatisem inaintea scaunului de judecata (2 Cor 5,10). Sfantul Apostol Iuda ne aminteste ca aceasta judecata a fost proorocita de pe vremea lui Enoh, deci nimeni nu poata sa spuna ca nu stia ca va veni. De atunci caracterul universal al ei a fost anuntat ca o lucrare la care vor participa sfintii si ingerii pentru a judeca faptele oamenilor “Iata a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Lui ca sa faca judecata impotriva tuturor sis a mustre pe toti nelegiuitii de toate faptele nelegiuirii lor....” (Iuda 14,15).

Crestinii vor fi judecati dupa evanghelie, adica dupa invatatura Domnului Iisus. El spunea: “Cine Ma nesocoteste pe Mine si nu primeste cuvintele Mele are judecator care sa-l judece:cuvantul pe care l-am spus acela il va judeca in ziua cea de apoi. “ (In 12,48).

Aceste invataturi vin de la Dumnezeu si ele trebuie sa fie lege pentru toti oamenii. Toti pot spune ca sunt foarte multi oameni care n-au cunoscut acest cuvant al lui Dumnezeu cu caracter de lege si este nedrept sa fie judecati dupa el. Aici s-ar inscrie cei de alta religie – budistii, mahomedanii si brahmanii, etc – acestia au religiile lor, bine stabilite cu traditii puternice neputand fii convertiti la crestinism.

Daca mahomedanismul a aparut dupa crestinism – anul 660 – si in Coran, biblia lor, se vorbeste despre Iisus, recunoscandu-se ca este un profet al lui Dumnezeu, budismul este mult mai vechi si nu are nicio legatura cu crestinismul. Evreii vor fii judecati dupa legea lui Moise, si ea este cea care ii acuza sau ii salveaza .... (Rom 2,12).

Sfantul Apostol Pavel incearca sa ne lamureasca cum vor fii acestia judecati. El le scrie romanilor incercand sa-i convinga modul cum vor fii judecati cei ce n-au auzit de Iisus. Pentru acestia legea dupa care vor fii judecati este propria lor constiinta.”Caci cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii acestia neavand lege isi sunt lorusi lege.ceea ce arata fapta scrisa in inima lor prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor care in invinovatesc sau ii apara....” (Rom 2,14-15).

Nu constinta este judecata, ci dupa ea sunt judecati, pentru ca fiecare am primit o constiinta dreapta, care deosebeste binele de rau si stie ce este bun si ce nu.Tocmai prin aceasta omul se deosebeste de animal si acesta este chipul lui Dumnezeu in el. Prin ratiune si constinta Il cunostem pe Dumnezeu si putem ajunge la asemanarea cu El. Chiar si cu aceasta insusire avea s-o amageasca sarpele pe Eva (Fac 3,5).

Pana atunci omul cunoscuse doar binele, dar neavand termen de comaparatie, totul era ceva obisnuit. Cunoscand raul, va cunoaste mania lui Dumnezeu si implicit moartea, adica lucrarea lui Satan. Tocmai de aceea la aceasta judecata ia parte si el, dar nu ca acuzator, asa cum o face la judecata particulara, ci ca acuzat. De data aceasta va trebui sa dea si el socoteala de toate relele facute de la ispitirea Evei si pana in clipa cand va fi judecat.

Chiar daca a fost odata judecat pentru pacatul mandriei si al neascultarii, el si-a primit atunci pedeapsa prin alungarea din ceruri. La acea judecata a luat parte si Iisus, stiind de pedeapsa pronuntata si asistand la executarea ei. El a spus: “Am vazut pe Satana ca un fulger coborand din cer ..” ( Lc 10,18).

Pedeapsa nu a fost capitala. De atunci si pana la sfarsitul veacurilor el va continua sa ispiteasca si sa ii parasca pe oameni. Pentru aceasta s-a hotarat judecarea lui impreuna cu cei necredinciosi.

El este numit stapanul acestei lumi pentru ca nu este om care sa nu fi cazut in ispita lui, iar prin faptele lor, oamenii, l-au facut stapan si pe natura inconjuratoare. De aceea acum va fi judecat insusi pamantul si va fi si el pedepsit pentru a putea fi reinoit.

Pana in ultima clipa Satan va face rele. Chiar in timpul marii judecati, el va incerca inca o data sa ii pedepseasca pe cei credinciosi, care poarta pecetea lui Dumnezeu pe fruntile lor. Acestia vor fi chinuiti pentru ca nu vor sa il urmeze in lupta impotriva lui Dumnezeu (cf Ap 9,1-4).

Judecata universala va fi de fapt lucrarea de inoire a universului, dupa aceasta va aparea un cer nou si un pamant nou. Un univers in care pentru Satan si cei rai nu va mai fi loc, ei fiind pedepsiti pentru totdeuna, sfarsindu-se atat lucrarea lor cat si existenta lor pamanteasca.

Putem intelege ca judecata universala are urmatoarele caracteristici:

· Intregul univers va lua parte la ea;

· Planetele vor fi pedepsite prin ardere de foc;

· Oamenii, al caror nume nu este scris in Cartea vietii vor fi aruncati in iad;

· Duhurile rele vor fi judecate si aruncate in iad – unde focul nu se stinge si viermele nu doarme;

· Asa cum oamenii s-au schimbat prin inviere, si plantele se vor schimba, aparand un cer nou si un pamant nou (Ap 21,1);

· In noul Ierusalim – adica in imparatia lui Dumnezeu – care va fi pe tot pamantul, vor locui oamenii cei ce au ascultat si implinit cuvantul lui Dumnezeu.

Odata cu incheierea ei, se vor incheia toate necazurile de pe acest pamant “ Si va sterge orice lacrima din ochii lor si moarte nu va mai fi;nici plangere nici strigat,nici durere nu vor mai fi,caci cele dintai au trecut. “(Ap 21,4).

Daca nimeni nu stie cand va fi aceasta, toti trebuie sa stie ca ea va veni pentru toti si sa se pregateasca scriindu-si numele in Cartea vietii prin fapte bune.

Cand cei saptezeci si doi de ucenici ai Domnului s-au intors din misiunea primita au spus bucurosi ca si duhurile rele erau alungate de ei. Iisus le-a spus insa : “Nu va bucurati de aceasta ca duhurile vi se supun,ci va bucurati ca numele voastre sunt scrise in ceruri.” (Luca 10,20).

Daca il vom sluji pe Mantuitorul, duhurile rele vor fi alungate, iar numele noastre vor fi scrise in ceruri, adica in Cartea vietii. Daca dupa prima pedeapsa Satana a avut prilejul sa traiasca pe pamant, alaturi de oameni, dar a continuat lucrarea sa, dupa judecata cea mare, el nu va mai ramane impreuna cu oamenii. Atunci nevand loc in cer, a fost aruncat pe pamant, cerul s-a bucurat, iar pamantul s-a ingrozit pentru ca el va fi vai si chin. Acum el nu va mai avea loc nici in cerul cel nou, nici pe pamantul cel nou, pierzandu-se impreuna cu cei necredinciosi in iadul neascultarii.Tocmai in aceasta const inoirea lumii.

“Cuvantul Sfantului Apostol Petru,spune ca stihiile lumii vor arde(2 P 3,10),este el insusi invaluit de mister.El poate sa insemne ca lumea cea noua este anticipata de o descompunere a lumii actuale,dovedind ca chipul lumii acesteia care s-a adaptat vietii de dupa caderea oamenilor,trebuie sa treaca printr-o adevarata descompunere pentru a se innoi,asa cum omul trebuie sa treaca prin moarte pentru acelasi motiv.Dar acest act de consumare care precede aparitia chipului nou al lumii trebuie sa se produca cu iuteala de fulger, ca Sfantul Apostol Pavel spune ca cei vi se vor preface intr-o clipa(1 Cor,15,52),deci intr-o clipa va trebui sa se petreaca si prefacerea lumii si invierea mortilor.”[3]

Sfantul Simeon Noul Teolog sustine ca intai trebuie sa se schimbe lumea aceasta intr-o lume noua nestricacioasa pentru ca apoi sa se scimbe omul si sa lucuiasca in ea.”Trupurile oamenilor nu trebuie sa invie si sa devina nestricacioase inainte de innoirea tuturor fapturilor.

Si precum prima data s-a ziedit lumea nestricacioasa si pe urma s-a plasmuit omul,la fel trebuie sa se faca zidirea nestricacioasa,ca impreuna cu ea sa se innoiasca si sa se faca nestricacioase si trupurile oamenilor,ca sa se faca iarasi duhovnicesti si nemuritoare si sa locuiasca intr-o locuinta nesrticaciosa,vesnica si duhovniceasca.”[4]

Atat invierea mortilor,judecata universala,cat si aceasta inoire a lumii este in stransa legatura cu venirea lui Hristos.Unii Parinti sustin ca judecata consta in faptul ca cei ce s-au format dupa chipul lui Hristos vor trece prin inviere la comuniune cu El,iar cei pacatosi vor fi alungati pentu totdeaun de la fata Lui. Sfantul Chiril din Alexandria spune ca dreptii vor invia “la o vesnica privire a fetei lui Hristos,ceilalti la vesnica privire a fetei diavolului.”[5]



[1] Idem pag 29

[2] Pr.Prof.Dumitru Staniloaie Teologia Dogmatica Ortodoxa vol 3 pag 288.

[3] Pr. Prof.Dumitru Staniloaie. Op cit pag 258.

[4] Idem pag 259

[5] Sf,Chiril al Alexandriei Omilia 14 P.G.,77 1080

No comments:

Post a Comment